András király és felesége, Anasztázia ukrán nagyherceg kisasszony szobrát 2001. november 17-én leplezték le Tihanyban, a Balaton parti magaslaton, az apátság közelében.
Az emlékmű költségeit a magyarországi Ukrán Országos Önkormányzat és a tihanyi városvezetés állta.
Az emlékművet Jurij Bohuckij ukrán kulturális és művészeti miniszter és Ecseri Gyula, a Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára avatta fel.
A fehér márványból faragott szoborkompozíción az alábbi felirat olvasható magyar és ukrán nyelven: András Magyarország királya és Anasztázia Magyarország királynéja (kijevi nagyherceg kisasszony). A szobor ékes bizonyítéka az ukrán és a magyar nemzet jószomszédi, történelmi kapcsolatainak.
A szobor alkotói:Bohdan Korzs szobrász és Turik Oleg építész.
Az ukrán és a magyar nép történelme szorosan összefonódik már Bölcs Jaroszlav uralkodásának kora óta, amikoris az Árpád ház örökösei, Levente és András a kijevi udvarban leltek menedéket, és tíz esztendőt töltöttek a Kijevi Ruszban. András Kijevben vette fel a kereszténységet, 1037-ben, a Szent Szófia Székesegyházban házasságot kötött Anasztáziával, Bölcs Jaroszlav harmadik lányával.
Később, amikor András elfoglalta a magyar trónt Anasztázia magyar királyné lett. Egyes történészek több magyarországi ortodox keresztény monostor alapítását kötik Anasztáziához, aminek nagy a valószínűsége, hiszen sok egyházi személy kísérte el őt Kijevből. Az is egyértelmű, hogy befolyással volt férje politikájára a Kijevi Állam vonatkozásában. A történelmi források tanúsága szerint ebben korszakban a Kijevi Rusz és a Magyar Királyság szoros és nagyon baráti diplomáciai kapcsolatokat ápolt egymással.