Az ukrán kozákok napját Ukrajnában az ukrán elnök 1999.08.07. № 966/99 számú rendelete értelmében a Boldogságos Szűz közbenjárásának ünnepén, október 14-én ünneplik. Ukrajna elnöke, figyelembe véve a kozákok történelmi jelentőségét és érdemeit az ukrán államiság megteremtésében, valamint a modern államalapítási folyamathoz való jelentős hozzájárulását, rendeletével kitűzte ezt az időpontot.
2020. október 17-én az UOÖ Ukrán Vasárnapi Iskolája az ukrán kozákok napjának szentelt ünnepet „Nincs méltobb a kozák családnál!”.
Történelmi tények, élet, szokások – mindezt és nemcsak diákjaink tanulták meg Kamilla és Lilia Poidin testvérek előadásából.
A „Hogyan vettek sót a kozákok” című vicces rajzfilm megtekintésekor minden gyereknek őszinte mosoly volt az arcán.
Legkisebb gyermekeink minden jelenlévőt megtanítottak a „Süss, süss kenyeret” ukrán népi játékra.
Iryna Kirilova megmutatta a szülőknek, tanároknak és gyerekeknek az ukrán táncok mozdulatait. Mindeezeket az ukrán népdalok kíséretével ötvözve csodálatos táncot kaptunk.
Viktória Kolosova és tanítványai a „Vízesés” és az „Ó, van egy kányafa az erdőben” című varázsdalokat énekelték.
Nem kicsit fáradtan, boldogan futottak Zoya Kuntsevskaya mesterkurzusára, és hihetetlen ajándéktárgyakat-mágneseket készítettek a kozákok hűséges barátai – lovak és őrangyalok – formájában e mesés nap emlékére.
A kozákok témájú vetélkedő a vasárnapi iskola legidősebb diákjait is elgondolkodtatta.
Ünnepünk pedig a KULISH kozák étel lakomával ért véget, amelyet Natalia But és Zoya Kuntsevska készített. Mindenki közösen gratulált a szülinaposoknak, süteményt, gyümölcsöt kóstoltak és közös emlékfotót készítettek!
KÖSZÖNJÜK fantasztikus gyermekeinknek és szüleiknek az ukrán kultúra iránti szeretet és tisztelet nagyszerű kifejezését!