December 3-án, a Magyarországi Ukrán Kulturális Központban színházi-zenés estét tartottak Vitalij Kirejko, a világhírű ukrán zeneszerző születésének 95. születésnapja alkalmából.
Vitalij Dmitrovics Kirejko – világhírű, ukrán zeneszerző, zenés-társadalmi aktivista, Ukrajna elismert művésze, Ukrajna nemzeti művésze, a sajkovszkij Nemzeti Zenei Akadémia professzora, Ukrajna Nemzeti Zeneszerző Társaságának tagja. 
Alkotói hagyatéka részeként olyan kiemelkedő műveket hagyott hátra, amely nagyban befolyásolja az ukrán nemzeti kultúra alakulását a 20. század végétől a 21. század elejéig. Vitalis Kirejko – számos opera, balett, szimfónia, poéma, zongoramű, nemzeti hangszer darab szerzője, több, mint 100 kórus alkotás fűződik a nevéhez.
A zeneszerző neve – mint ahogyan azt korábban is említettük – széles körben ismert Ukrajna határain túl is. Zenei irányvonalát tanítója, (L. Revuckij) ihlette, művészetében gazdagon ötvözte a romantikus lírát, a formák klasszikus szépségét, a folklór egyedi hangzását.
Az Ukrán Országos Önkormányzat, a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ, valamint a Budapest II. Kerületi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében megtartott estélyen zenés és vokál művek feldolgozását hallhatták a vendégek a magyarországi ukrán művészek előadásában. 
Az előadás rendezője Kormányos Alexandra, a Magyarországi Ukrán Színház vezetője volt, a műsort vezette Lada Silenko, művész szakember.