A zalaegerszegi ukrán önkormányzat

Janov Marianna a zalaegerszegi ukrán önkormányzat elnöke. Tanárnő, a szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Főiskolán végzett.
Kuszka Gabriella, a zalaegerszegi ukrán önkormányzat elnökhelyettese, muzsikus, felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezik, hegedűs.
Bokor Szabolcs küldött. Idegenforgalmi és vendéglátóipari végzettséggel rendelkezik.
Fotó (balról jobbra): Janov Marianna, Szabó Jaroszlava (az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke) és Kuszka Gabriella.
Önkormányzatunk fiatal, az idén ősszel alakult. Miért döntöttünk a megszervezése mellett? 2019 nyarán a gyerekeink együtt nyaraltak az Ukrán Országos Önkormányzat táborában ukrajnai gyerekekkel. Láttuk, milyen határtalan örömmel ismerkednek, és barátkoznak a gyerekek, milyen csodálatos és örömteli, táncokkal ukrán népdalok közös éneklésével, ukrán-magyar vegyes társalgással fűszerezett nemzetközi nyaralásban volt részük. Szerettünk volna minél több ilyen lehetőséget. Zala megyében sok ukrán él, sokat tehetünk az ukrán kultúra népszerűsítéséért és a nemzetközi párbeszéd erősítéséért.
Nagyon sok mindent elterveztünk, nem tudom mi fog megvalósulni, sok függ a körülményektől. A Szentháromság napjára szeretnénk meghívni az ismert munkácsi fiúkórust, számos nemzetközi verseny és fesztivál győztesét, amely már számos ukrajnai városban és több európai országban is bemutatkozott. Koncertjükre a zalaegerszegi zsinagógában és a balatongyöröki Szent Mihály templomban kerülne sor.  Szeretnénk kulturális és kiránduló programmal is meglepni a kórus tagjait. Augusztusra egy nemzetközi tábor és egy fesztivált is tervezünk, melynek témája egyelőre titok.
Tisztelettel: Janov Marianna, Szabó Jaroszlava és Kuszka Gabriella.