Április 26-án a csernobili tragédia 36. évfordulórája emlékezünk

36 évvel ezelőtt, 1986 április 26-án éjjel, az emberiség történetének legnagyobb technogén katasztrófája rengette meg Európát. Kijevi idő szerint 1:23:44-kor a Csernobili Atomerőmű 4-es reaktora robbanásának következtében radioaktív anyagokat szórt szét Ukrajna északi részén, Fehéroroszországban, a Baltikumban, Lengyelországban, Svédországban, Finnországban és Európa számos más országában. A robbanás erősségét 300 Hirosimával azonosítják.
A robbanás és a velejáró tűzoltás következtében, ami magában is 10 napon át tartott, 31 ember vesztette életét, 200-an kerültek kórházba. 28 hős tűzoltó, élükön a 23 éves Volodimir Pravikkal már a robbanást követő első órában a helyszínen dolgoztak, azonban többségük eme fiatal hősöknek tűzhalált haltak vagy a magas dózisú sugárzás következtében vesztették életüket.
600 000-re datálják azon likvidátorok számát, akik a tűzoltásban és a terület megtisztításakor, életüket feláldozván váltak a katasztrófa áldozatává, közel 8 400 000-en fertőződtek meg csak Ukrajna, Fehéroroszország, Oroszország területén.
Több mint 155 000 négyzetkilométer bepiszkított terület, 22 000 négyzetkilométer tönkretett mezőgazdasági termőföld, 404 000 ember, akik kénytelenek voltak örökre elhagyni szeretett otthonaikat.
Az ukrán történelem egyik legfájdalmasabb tragédiája akalmából április 17-én a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ emlékkoncert keretében emlékezett meg az áldozatokról és a robbanás okozta visszafordíthatatlan károkról. Fellépett a Bernáth Ferenc és a Mihajlo Vihula által alkotta „Kettős Parafrázis” gitárművész duo. A nézők között nagy számban jelen voltak az orosz háború borzalmaitól menekülni kényszerülő ukrán honfitársaink is.