A kormány február 24-én éjjel rendeletben menedékesként ismerte el az Ukrajnából menekülő emberek túlnyomó többségét. Ez egy, a menekült státusztól eltérő, ideiglenes, gyorsan adható védelmi forma, amiről a főbb tudnivalókat az alábbiakban összegezzük. A magyar mellett a tájékoztatónak az angolorosz és ukrán változata is elkészült.

Mit jelent az, hogy valaki menedékes?
Ha egyszerre nagy tömegek kénytelenek elhagyni hazájukat, mert ott háború tört ki, akkor a kormány döntése alapján az ő esetükben nem kell egyesével, részletesen megnézni, hogy milyen veszély fenyegetné őket, hanem – szinte automatikusan – védelmet kapnak Magyarországon.
Kire vonatkozik?
Ez a védelem azokra vonatkozik, akik ukrán állampolgárok és Ukrajnából menekülnek Magyarországra.
Azokra is vonatkozik, akik nem ukrán állampolgárok ugyan, de jogszerűen (például ukrán tartózkodási engedéllyel vagy vízummal) tartózkodtak Ukrajnában. Most ők is megkapják Magyarország védelmét.
Hogyan lehet igazolni, hogy valaki jogosult a védelemre?
Először is kérni kell, hogy neki Magyarország nyújtson védelmet. Ekkor egy eljárás indul, amit az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak 45 napon belül le kell folytatnia. Ebben az eljárásban azt kell igazolni, hogy aki védelmet kér, ő ukrán állampolgár, vagy nem ukrán állampolgár, de jogszerűen lakott Ukrajnában. Ezt különböző okmányokkal, igazolványokkal lehet a legkönnyebben megtenni. Fontos azonban, hogy akkor is megkaphatja a védelmet valaki, ha nincs semmilyen okmánya – ekkor azonban valószínűleg egy hosszabb meghallgatással kell számolnia, ahol részletesebben kérdezi majd meg a hatóság, hogy honnan érkezett.
Bejöhet valaki Magyarországra úgy is, hogy nincs útlevele?
A jelenlegi helyzetben Ukrajna irányából ezt lehetővé kell tenni.
Meddig számít valaki menedékesnek?
Addig állhat fent ez a védelem, ameddig a kormány szerint fennáll ennek a speciális védelemnek az oka. A kormány rendelete, amivel menedékesként ismeri el az Ukrajnából menekülőket, jelen állás szerint június 1-ig maradhat hatályban. Ez azonban a következő időszakban könnyen változhat.
Mi a helyzet a magyar állampolgárokkal?
A magyar állampolgárok (akár ukrán–magyar kettős állampolgárok, akár csak magyar állampolgárok) Magyarországra bármikor beléphetnek és itt bármeddig tartózkodhatnak. Nekik nem kell – és nem is lehet – külön védelmet kérniük.
Milyen támogatást kaphat egy menedékes?
Az Ukrajnából érkező menekülőket addig, ameddig az eljárás tart, befogadó állomáson (menekülttáborban) helyezi el az állam, ahol étkezést és orvosi ellátást is biztosít. Aki tud a maga számára szállást biztosítani (pl.rokonoknál, ismerősöknél, barátoknál), annak nem kell befogadó állomásra menni, bár ekkor kevesebb támogatást is kapnak.
Az eljárás végén, amikor hivatalosan is megkapja valaki a menedékes státuszt, akkor – a védelem teljes időtartamára – jár neki lakhatás egy befogadó állomáson (menekülttáborban), egészségügyi ellátás, a gyerekeknek oktatás és havi pénzbeli támogatás is. Ahhoz, hogy egy menedékes dolgozhasson, külön munkavállalási engedélyt kell kérnie.
A menedékes magyar személyi igazolványt is kap, ami azonban különbözik a magyar állampolgárok személyi igazolványától.
Hol vannak befogadó állomások, ahol lakhatnak a menekülők és a menedékesek?
Sajnos az elmúlt években a magyar menekültügyi ellátórendszer kapacitása vészesen lecsökkent. A következő időszakban ezért valószínűleg várható átmeneti vagy korábban már bezárt táborok megnyitása.
A Vámosszabadiban működő menekülteket befogadó szállás és a Balassagyarmaton működő közösségi szállás – ahol pár hónappal ezelőtt afgán családokat helyeztek el – biztos sok Ukrajnából menekült embernek nyújt majd otthont a következő időszakban.
***
A Magyar Helsinki Bizottság segíteni fogja az Ukrajnából menekülőket. Ahogy eddig, ezután is számíthatnak ránk a menedékkérők: szakszerű és ingyenes jogi segítséget nyújtunk nekik a tanácsadástól a képviseletig.
Elérhetőségeink:
ukrainecrisis@helsinki.hu
facebook.com/helsinkibizottsag