Szívből köszöntünk mindenkit, aki az archíválás területén dolgozik! Az Önök munkája nagyra becsülendő, hiszen pont az Önök erőfeszítésének köszönhetően nyerhetünk betekintést nemzetünk és hazánk történelmi hagyatékaiba.  Az archívumok időutazásra hívnak bennünket, segítségükkel hasznos információkra bukkanhatunk szeretteinkről, azokról, akik a 20. századdal együtt merültek feledésbe, feltárhatjuk a nagyszüleink által elhallgatott retorziókat.Történészként – alkotói ambícióinkat realizálhatjuk s az oly kevés kimondott igazság mellett feltárhatjuk az európai kontinens féltett titkait. Újságíróként – közelebb hozhatjuk a jelent és a múltat. Íróként – a jövők ó sikerlistáinak történeteihez szerezhetünk alapot.
Az Archívumok Világnapja alkalmából Ukrajna Állami Szerveinek Központi Archívuma és Ukrajna Kormánya mindenki figyelmébe ajánlja az ukrán nép történelmi múltják bemutató, angol nyelvű összeállítást, amit az alábbi linken tekinthetnek meg:
https://fb.watch/60oXIYeul7/
Az Archívumok Világnapjának ünnepléséről az Archívumok Nemzetközi Tanácsának Közgyűlése döntött 2007-ben, a kanadai  Québec-ben. A világnap pontos dátuma a véletlen egybeesés eredménye, hiszen 1948. június 9-én, Párizsban a UNESCO égisze alatt alapították meg az Archívumok Nemzetközi Tanácsát (International Council on Archives), melynek célkitűzése az archív anyagok nemzetközi szinten történő gyűjtésére és a szakmában dolgozók kooperációjára irányult.