Több, mint háromszáz ukrán ünnepelte együtt a karácsonyt Budapesten!

A sokéves hagyománynak megfelelően az Ukrán karácsonyi Liturgiára január 7-én került sor a Szent Mihály templomban, amely Budapest 5 kerületében, a Váci utca 47 szám alatt található. A imát Damján Gábor atya, az ukránok magyarországi  papja vezette.
A Liturgia befejezése után a Nova Hvilja Egyesület meghívására az ukrán közösséget az ungvári „Perlinka” énekegyüttes köszöntötte a Szent Karácsony ünnepével, amely azért érkezett, hogy dalaival díszesebbé tegye a karácsonyi Ünnepeket Grexa Liliána, Ukrán Nemzetiségi Parlamenti Szószóló és az Ukránok Fővárosi Önkormányzatának támogatásával. Előadásában csodálatos ukrán kántálások hangzottak el, amelyeket a templomban minden jelenlévő felkapott.
Idén a „Nova Hvilja” Társaság és a Magyarországi Ukrán Templom megszervezte az 5-ik jubileumi Karácsonyi énekek flashmobját Budapesten „Ukrajna kántál – kántál Budapest” címen.
Nos, a Karácsonyi Liturgia után minden jelenlévő ünnepélyes körmenettel vonult a Vörösmarty térre, a legismertebb ukrán kántáló énekeket énekelve, olyanokat, mint „Új öröm érkezett”, „Ég és föld”, „Jó estét neked” és másokat. Budapest központi turisztikai utcáján, a Váci utcán áthaladva, az ukrán közösség népviseletben és karácsonyi csillagokkal hatalmas érdeklődést keltett a város lakosainak és a főváros vendégeinek körében.
Grexa Liliána, Ukrán Nemzetiségi Parlamenti Szószóló kihangsúlyozta, hogy azoknak az ukránoknak, akik magyarországon találtak menedékre és a helyi ukrán közösségnek nagyon fontos az, hogy együtt ünnepelhessenek és segítsék egymást ezekben a rendkívül nehéz időkben.
A flashmob végén a szervezők mindenkit finom süteményekkel és „kutyá” étellel kínáltak, amelyek a „Horlica” női klub ukrán háziasszonyai készítettek.
Hozzá kell tenni, hogy az idei évi kántálási flashmob Magyarország Ukrán Állami Önkormányzata és Magyarország Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központja támogatásával zajlott le.
A pravoszláv karácsonyi Liturgiát január 7-én Dmitro atya vezette le a Boldogságos Szűz Mária Mennybemenetele templomban, Budapest 5 kerületében, a Március 15 téren. Másnap került sor ebben a templomban a karácsonyi műsorra Olekaszandr Scsur és Larisza Bjeloholova részvételével.