Húsvét vagy Jézus Feltámadása – Kiemelten fontos ünnep minden keresztény számára. Ez az ünnep az élet, világosság és a boldogság ünnepe.

Nagy sajnálatunkra sajnos ez a második alkalom, amikor is a koronavírus okozta szabályozásoknak eleget téve kell ünnepeljük Jézus feltámadását. Ennek okán az Ukrán Országos Önkormányzat által működtetett „Horlicja” Női Klub arra a kedves kezdeményezésre buzdította a magyarországi ukrán hölgyeket, hogy csatlakozzanak az online pászkasütő akciójukhoz. Mint tudjuk az ortodox pravoszláv és a görögkatolikus egyházi kultúrában a pászka kenyér szimbolizálja a feltámadást és az Mennyországot, az örök életet.

Pászkát sütni úgy szokás, hogy előtte megszabadulunk minden esetleges negatív gondolatunktól és tiszta szívvel – és gondolatokkal, hittel a lelkünkben kezdjük el a folyamatot. A mondás szerint ez azért fontos, mert ha nehéz szívvel sütjük az ünnepi kenyeret, a rossz energiák átszállnak mindenkire, aki eszik belőle.

A szokás úgy tartja, hogy a pászka tésztájának elkészítése közben imádkozni kell, közben pedig beszélni Istenhez.

Legyünk türelmesek, mert a pászka sütés nem egy gyors és egyszerű folyamat.

Sajnos, mint ahogyan azt fentebb is említettük, a koronavírus miatt a háziasszonyok idén sem tudták az Ukrán Országos Önkormányzatban már hagyománnyá vált közös pászkasütést megrendezni. Éppen ezért az Önkormányzat online felületeire töltöttek fel fényképeket s csodálatos pászkákról. Ezt követően pedig a templomban megszentelték őket.

A Facebook segítségével Madai Karolina receptje alapján és Bernáth Viktória irányítása alatt az ukrán hölgyek jó kedvűen és szeretetteljesen álltak neki a húsvéti pászka sütésnek. Természetesen a kislányok is nagy segítségükre voltak az édesanyáknak, és nagy izgalommal díszítették a már megsült pászkákat. Óriási öröm volt látnunk, mennyire csodálatos, mikor az ukrán anyukák gyermekeiknek próbálják átadni kultúránk apró pici részletét.

Szívből bízunk abban, hogy minden ukrán otthont és lelket átjárta a finom pászka, az ünnep gyönyöre, és az örök életbe vetett hit.

Köszönjük a „Pászkasütés 2021” csoport tagjainak a sok segítséget és közreműködést.