Medenczi Román énekes, zeneszerző, karmester, tanár. A kárpátaljai Munkácson született. Diplomáját Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte. Az ukrajnai zeneszerzők Nemzeti Szövetségének tagja. Több nemzetközi verseny helyezettje és győztese. Kamara és szimfonikus zenekari darabok szerzője. Alkotásai több nemzetközi fesztiválon is felhangzottak. Operák, oratóriumok és kantáták szóló szerepeink előadója.
2003-tól az Ukrán Országos Önkormányzat szólistája.
2011-ben megnyerte az ukrán románc első,  Kvitka Ciszikről elnevezett nemzetközi versenyt.
A Kárpáti gyopár 1. nemzetközi zeneszerzői versenyen (Ungvár, 2016) elnyerte a nagydíjat.
A Simándy énekverseny győztese (Budapest, 2004, különdíj).
Magyarországon él és dolgozik. Zenéjében gyakorta neofolklorista vonások, többek közt magyar és kárpátaljai intonációk és ritmusok. Énekesként kantáták szólóit, Bach, Mozart és Schubert miséit szólaltatja meg. A vokális zene több műfajában is otthonosan mozog.
Kamara-, szimfonikus és vokális darabok, zenekarra és szóló hangszerekre írt művek szerzője. A cimbalomra, zongorára és szimfonikus zenekarra írt Kárpátok koncert fantáziáért 2012-ben zeneszerzés kategóriában elnyerte a megyei Zádor Dezső díjat.
2015- ben, Madridban az Ukránok Világkongresszusa Tarasz Sevcsenko születésének 200. évfordulója alkalmából emlékéremmel ismerte el a munkáját, amelyet Tarasz Sevcsenko alkotói örökségének népszerűsítése és elismertetése érdekében végzett Ukrajna határain kívül.
2016-ban A Kobzos költészete dalciklusért zeneszerzői kategóriában Zádor Dezső megyei díjjal tüntették ki. Medenczi Román szerzeményei többször is felhangzottak a kortárs zenét megszólaltató nemzetközi fesztiválokon,darabjait sugározta a rádió és bemutatta a televízió.
Medenczi Román munkásságában természetesen kapcsolódik össze a Kárpátok dallamvilága a mai kor lüktető tónusaival, a dallamok egyszerűsége az akkordok és a metrikus-ritmikai szerkezetek gazdagságával.
Tarasz Sevcsenko legismertebb verseit szólaltatja meg zongorakísérettel – szoprán, mezzoszoprán, tenor és basszus – A Kobzos költészete dalciklus, amely a költő munkásságát nagy tehetséggel és hatásfokkal teszi folyamatossá. A darab már méltó nemzetközi visszhangra és a muzsikus kollégák elismerésére lelt.