Mihajlo Vihula ukrán gitárművész, akinek koncertjei vitathatatlan zenei talentuma, határtalan energiája és mélységes művészi érzékenysége válnak feledhetetlen élménnyé.
Zenei felkészültsége és a gitár felett gyakorolt abszolút kontroll is megerősíti, hogy Mihajlo igazi virtuóz. Fiatal kora ellenére már végig koncertezte Nyugat- és Közép-Ukrajnát, Európa számos országát, részt vett több zenei fesztiválon, mesterkurzuson és zenei rendezvényen.
1981-ben született a kárpátaljai Huszton zenepedagógus családban. Már hét évesen elkezdett klasszikus gitár játékot tanulni a Petőfi Sándor művészeti iskolában.1994-ben első helyen végzett a kárpátaljai gitárosok versenyén. 1996 és 2000 között folytatta tanulmányait Ungváron, a Zádor Dezső Állami Zeneművészeti Szakközépiskolában Viktor Roman osztályában, később pedig Fedor Szmericskánál. 2000-ben második lett A szülőföld tehetségei versenyen Rivnében. 2000 és 2005 között a Lvovi Liszenko Állami Zeneakadémián folytatott felsőfoú tanulmányokat. Viktória Szidorenko osztályában gitárjátékból diplomázott, Leonyid Drazsnyicánál dirigensi, Bohdana Frolyaknál zeneszerzői végzettséget szerzett.
2005-ben költözött Magyarországra. A Fazekas Művészeti Iskolában kezd tanítani, éés a miskolci Nemzeti színházhoz szerződik gitárosként. Magyarországon is folytatja aktív gitáros pályafutását, számos nemzetköz fesztiválon ér el sikereket, pl. Kolozsvárott (2007), Hollandiában (2010), kétszer szerepelt Rivnében az Őszi színek fesztiválon(2012, 2013). Népszerűsíti külföldön az ukrán gitár muzsikát. Évente jelentkezik saját szerzeményeinek bemutatóival, továbbá bemutatja Osztap Manuljak, Bohdan Liszovics, Andrij Andrusko és Jurij Sztaszjuk alkotásait.
2006-tól rendszeres részvevője az évente megrendezésre kerülő nemzetközi gitárfesztiválnak Balatonfüreden. Ennek a fesztiválnak a keretében kétszer is beállította “a leghosszabb gitár koncert” (186 óra és 216 óra) Guinness-rekordot. Részt vette korunk legnagyobb gitár művészeinek mesterkurzusain.
2008-ban Siófokon megnyerte a Kálmán Imre nemzetközi versenyt. 2010-ben és 2012-ben a miskolci polgármesteri hivatal elismerésben részesítette, mint a térség legjobb muzsikusát. Az ukrán kultúra népszerűsítéséért és gyarapításáért Szent György renddel tüntette ki az Ukránok Világkongresszusa. 2013-ban második lett a zeneszerzők Budapesten megrendezett a NobilArt nemzetközi versenyén. 2015-ben megkapta a PRO CULTURA MINORITATUM HUNGARIAE díjat.
Mihajlo Vihula zeneszerzői tevékenységének gyümölcse három opera, egy kantáta, egy óda, kamarazenekari művek különböző összetételű zenekaroknak, kórusművek.150 szóló darabot írt gitárra, együtteseknek és színházaknak szerzett darabokat és dalokat.
www.vihula gportal.hu