December 18-án az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ egy igazi „mesét” készített elő azon ukrán gyermekek számára, akik Magyarországon élnek és  Leszja Ukrainka Ukrán Vasárnapi Iskolában, valamint az Ukrán Görög Katolikus Egyház Alap mellett működő Ridna Skolában, valamint az ukrán kényszeráttelepült családokból származó gyermekek számára Szent Miklós ünnepére.
Hiszen több, mint 200 gyermek kapott lehetőséget arra, hogy találkozzon a Mikulással, elszavaljon neki egy verset, énekeljen neki, beszélgessen vele és finom édességeket kapjon tőle a LURDI Játszóház szórakoztató és játékközpontban.
Az ünnepség elején minden résztvevőt Grexa Liliána, Ukrán Nemzetiségi Parlamenti Szószóló, Damjan atya, a magyarországi ukránok papja, valamint Bernáth Viktória, Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ elnöke köszöntött.
Ezt követően a gyermekek verseket szavaltak a Mikulásnak, egy táncelőadással léptek fel a Mikulás előtt többek között az ukrán gyermek tánckör tagjai, zenei előadásokkal pedig  – Bernáth Attila és Peti.
A műsor után, megőrizve a jó hagyományt, a Mikulás átadta az ajándékokat. Minden gyermekre szentelt figyelmet: érdeklődött a tanulmányaik iránt, megkérdezte, hogy szót fogadtak-e a szüleiknek az év során, és számos instrukciót, jó tanácsot adott a gyerekeknek. Eközben a szülök fényképeket készítettek e csodálatos nap emlékére.
Szeretnénk megköszönni az ünnepség szervezőinek és szponzorainak – az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központnak, Erzsébetváros és Újpest Ukrán Önkormányzatának, valamint a Betlen Gábor Alapanak, hiszen az ő támogatásuknak köszönhetően az ukrán családok gyermekei és szüleik feledhetetlen, boldog és vidám napot tölthettek együtt.
Köszönjük a LURDI Játszóház munkatársainak a csodálatos fotó zónát és a karácsonyi hangulatot.
Kívánunk mindenkinek vidám és boldog karácsonyi ünnepeket!