Az Ukrán Országos Önkormányzat hivatalosan is döntött a 2022-es országgyűlési választásokon résztvevő képviselők listájáról.
A lista 1. sz. indulója Grexa Liliana, az Ukrán Országos Önkormányzat Ifjúsági, Média és Informatikai Bizottságának az elnöke, 2. Ladányi Erzsébet, az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese, 3. dr. Stefuca Viktória, az Ukrán Országos Önkormányzat Pénzügyi Bizottságának vezetője.
A nemzetiségi önkormányzatok Magyarországon 2014 óta delegálhatnak egyéni képviselőt az Országgyűlésbe. A nemzetiségi képviselők „szószólók” bár teljesértékű szavazattal nem rendelkeznek, az ún. Nemzetiségi Bizottság keretén kerül tanácskoznak, javaslatokat dolgoznak ki a Magyarországon elismert 13 nemzetiség tekintetében.
Egy nemzetiségi képviselő abban az esetben jut be a parlamentbe és rendelkezik szavazati joggal, amennyiben egy bizonyos párt szavazóinak ¼-e tette le a voksát a bizonyos jelöltre. Amennyiben ez nem történik meg, a képviselő szószólóként kerül be az Országgyűlésbe.  Magyarországon 2022 tavaszán kerülnek megrendezésre az országgyűlési választások.
Köszöntjük újdonsült jelöltjeinket, munkájukhoz sok sikert és kitartást kívánunk!