Az ukrán nyelv oktatása a magyarországi középiskolákban és vasárnapi iskolákban 28 éves múltra tekint vissza. Ez idő alatt sok tanár halmozott fel bizonyos tapasztalatot a gyermekek különböző kategóriájának tanítása terén – például olyan gyermekek tanításának terén, akik beszélnek ukrán nyelven, de nem tudnak olvasni, vagy olyan gyermekekkel, akik magyar nyelven beszélnek, de szeretnének ukránul tanulni, vagy vegyes házasságban nevelkedett gyermekekkel. Ezeket a feladatokat a különöböző magyarországi nemzeti iskolák vezetői és tanárai látják el.
Az idei nemzetközi tapasztalatcsere konferenciára az ukrán nyelvtanárok számára június 11.én került sor Miskolcon. A konferencián részt vettek a Nyíregyházi Vasárnapi Iskola, a Budapesti Lesya Ukrainka Vasárnapi Iskola, valamint a  Bolgár és görög kisegítő iskolák vezetői és tanárai.
Ez egy hasznos és eredményes szakmai találkozó volt, s a találkozó során szerzett tapasztalatcserét a tanárok fel fogják tudni használni a továbbiakban a munkájukban.