Október 25- és 27. között az Ukrán Országos Önkormányzat Vasárnapi Iskolája nyelvi-interaktív foglalkozásokat tartott.
A pedagógusok és vezetők számos érdekességgel készült a gyerekeknek.
Hétfőn, a tanulók és Kuncevszka Zoja tanítónő a mesék világában merültek el. Megnézték a „Szalma kis bika” c. rajzfilmet, a szereplőkhöz köthető feladványokat oldottak meg, kitalálósdit játszottak, stb… A megrendezett rajzversenyen a kozák bajusszal ábrázolt Kisgömböc győzött. A gyerekek olyannyira otthonosan érezték magukat, hogy saját elképzelésük szerint, szorgos csapatmunkával saját kiállítást szerveztek műveikből, amelyeket Az UOÖ-ban lehet megtekinteni.
. A finom ebédet követően a kisfiúk és a kislányok a városligeti City Parkba vették az irányt. Nagy szerencsékre a remek légkörön túl a természet csodái is körbevettek bennünket. Mondhatni, egy igazi őszi mesébe keveredtünk. Na és, ami a legfontosabb: mindez a barátaink társaságában történt. Csodálatos érzés volt.
Kedden, Bojcsuk Halina az úgynevezett „Ősz” nyelvi projekt keretében foglalkozott a gyermekekkel. A kicsik minden tudásukat és szókincsüket bevetve verseket olvastak, felsorolták az őszi virágokat, zöldségeket és gyümölcsöket, barkóbáztak, őszi leveleket színeztek, közmondásokat egészítettek ki a csodálatos őszről.
Hasznosnak s egyben érdekesnek tűnt a Kuncevszka Zojával eltöltött következő foglalkozás is, ahol a gyermekek megtanulhatták, miről ismerszik meg az ehető és a mérgező gomba, erről kisfilmet is néztek, aztán sündisznócskát készítettek papírból.
Koloszova Viktória ének-zenetanárral csodálatos ukrán népdalokat énekeltek a csemeték, és megtanulták a „Gyöngy Ukrajna” c. népdalt is. (videó lentebb)
A finom ebédet követően a gyermeksereg programja a Magyar Nemzeti Múzeumban folytatódott.
A kisfiúk figyelmét természetesen a régi idők fegyverei, a kislányokét pedig az ékszerek, viseletek, koronák kötötték le.
Szerdán a pedagógusok ún. „Dinnye ünnepet” szerveztek. Igen-igen, dinnye, nem Halloween. Bár sok hasonlóságot véltek felfedezni a két móka között.
A reggelt finom reggelivel indították a kicsik, dinnye lekváros szendvicskéket fogyasztottak, ám egyikőjük sem jött rá, hogy valóban milyen gyümölcsből készült a dzsem.
Bojcsuk Halina vezetésével a gyerekek rengeteg információt tudhattak meg az ukrán misztikus hősökről, és egy halloween-i kisfilmet is megtekinthettek.
A gyerekek együtt énekelték a „Kószál a dinnye a kertben” c. ukrán népdalt is.
A maszk készítő foglalkozás is igencsak népszerűnek bizonyult a gyermekek körében, hiszen saját maguk készíthették el az elképzelésüknek megfelelő mókás arcfedőt.
Koloszova Viktória énekóráján a gyerekek ukrán népdalokat hallhattak-énekeltek. A finom ebéd után a csoport az Országos Idegennyelvű könyvtárba sietett, ahol Koljadzsin Natália egy részletes tárlatvezetés keretében mutatta be a gyermekeknek a könyvtárat.
.A gyerekek bekukkantottak a könyvtár zenei részlegére, ahol meghallgatták a „Sír és a széles Dnyeper” c. művet, saját maguk is kipróbálhattak számos hangszert, ismerkedtek a könyvekkel, megnézték az olvasó szobát, végezetül pedig Vihula Mihajlo és Bernáth Ferenc gitárművészek koncertjére siettek.
Szívből köszönjük a Vasárnapi Iskola Pedagógusainak a színes programkavalkádot, valamint a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központnak az anyagi támogatását.
Még több képet a „Nyelvi-interaktív foglalkozások 2021” mappában találnak: (20+) Facebook