1954. február 17-én született a kárpátaljai Munkács városában. 1974-ben kitüntetéssel végzett az ungvári Iparművészeti Szakközépiskola festő szakán. 1993-tól tagja a Kárpátaljai Iparművészek Szövetségének. Puha Péter egyike azoknak a művészeknek, akik olyan nagyságoktól tanulhattak, mint Balla Pál, Petky Sándor és Medveczky Edit. Ők a kárpátaljai festőiskola azon alkotóinak akik megszabadultak a magyar és cseh művészet hatásától, és a szülőföld szellemi és tárgyi kultúrájára lapozva alakították ki saját irányzataikat. Az elődök által elsajátított művészi hagyományokra építette a saját stílusát Puha Péter is.
Munkái a reneszánsz alkotó ember gondolatvilágával telítettek. A hatalmas hegyekre koncentráló idősebb nemzedétől eltérően Puha Pétert sokkal inkább a huculok mindennapjainak mikrokozmosza ragadja magával. A berendezett házak szakrális nyugalma, a templom isteni fensége olyan hatásosan jelenik meg a vásznain, hogy egyenértékűvé válik az isteni teremtményekkel, a Kárpátok hegyeivel, vízesésekkel, tavakkal… Színvilága közel áll Balla Pál színvilágához, a nyugodt, harmonikusan visszafogott tónusokhoz, ugyanakkor nem él az árnyékok rideg árnyalataival.
A művész alapszínként, a barnát, földet jelképező színt használja, és csodálkozásra készteti a nézőt az agyag, a homok és az okker végeláthatatlan árnyalataival. Puha Péter alkotói teljesítménye egy olyan művészi teljesítmény, amelyet pontosan meghatároz a nemzeti hovatartozás, amely ugyanakkor egyetemes értéket képvisel és az egész világra rezonál. Puha Péter vásznaival találkozhatunk Ukrajna (Kijev, Ungvár, Munkács), Oroszország (Moszkva) és Magyarország (Vác, Budapest) galériáiban és múzeumaiban.