Kormanyos

Kormányos Alexandra

elnökhelyettese

Alexandra Kormányos

Az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese
2003. óta rendszeresen újraválasztják az Ukrán Országos Önkormányzat képviselőjeként 2019. óta pedig az az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettesévé, továbbá a kulturális és oktatási bizottság elnökeként tevékenykedett.
Altajban, a Novoszibirszk megyei Tatarszk városában született száműzetésben anyai nagyapja által. Ezután a család Ukrajnába költözött szülőföldjére.
Felsőoktatási tanulmányait a Kijevi Nemzeti Színház-, Film- és Televíziós Egyetemen szerezte. Magyarországra költözése előtt előadóként dolgozott a Kijevi Állami Zenei Egyetem ének szakán.  1994 óta él Magyarországon.
Alapítója és művészeti vezetője a magyarországi Ukrán Nemzeti Színháznak, amely 2003-ban kezdte meg tevékenységét premier színházi produkcióval, amely először a magyar színpadon szólalt meg ukránul. Valójában ez volt az első színházi előadás a helyi ukránok történetében. Általánosságban elmondható, hogy fennállása alatt a magyarországi Ukrán Színház hatszor vett részt sikeresen a magyar nemzeti színházak „Arcus” nemzetközi fesztiváljain, és ezzel népszerűsítette a nagyközönség számára az ukrán kultúra világát a nemzetközi színtéren.
„Soha nem késő megszeretni a költészetet, mint embert” című est-sorozatot, ahol bemutatta a hallgatóságnak az ukrán klasszikusok Aranyalapjának kiválasztott műveit, valamint műveik magyar nyelvű fordítását.
Hosszú évek óta részt vesz a hagyományos „Forrás” ukrán nyelvű szavalóverseny zsűri tagságában. Hiszen a művészi szó megőrzése és népszerűsítése idegen környezetben folytatódik, növekszik, egyesíti és őrzi a családi körünket.
A II. kerületi Ukrán Önkormányzat Oleksandra Kormányos vezetésével, rendszeresen tart különböző tematikus esteket és rendezvényeket az ukrán nemzeti ünnepek alkalmával, emellett részt vesz az ukránok országos önkormányzatának magyarországi rendezvényein.  Minden évben részt vesz a Budapest II. Kerület Napjain is, ahol megismerteti a magyarokat az ukrán kultúrával és konyhával.
Oleksandra Kormánoys és a budapesti II. kerületi  ukrán önkormányzatának kezdeményezésére nevezték el a körzet területén lévő teret, ahol az ukrán nép géniuszának Tarasz Sevcsenko emlékművet állítottak. Szerinte ez nemzetközi szintű kérdés és büszkeséget jelent arra nézve, hogy Magyarország térképén van egy terület, amelyet elneveztek Tarasz Sevcsenko térnek, ahová az ukránok és a vendégek mindig összegyűlnek, virágokat raknak és tisztelik a Nagy Kobzár emlékét.
Oleksandra Kormányos szerint minden önkormányzatnak megvan a maga iránya a munkájában, de céljaink és feladataink ugyanazok: megőrizni identitásunkat, átadni a jövő nemzedékeinek az őseink által született és ápolt legjobb örökséget – történelmünket, életmódunkat, nyelvünket, kultúránkat, hagyományokat, tudatos megközelítés a nemzetiséghez, annak helyéhez és fontosságához a világban. Mindehhez, amiből nemzetünk áll, és amiből népünk él.