IMG_8643

Szofilkánics Judit

képviselő

Judit Szofilkánics

Az Oktatási, Kulturális és Vallási Bizottság elnöke
Az Ukrán Országos Önkormányzatának tagja és jelöltje a magyarországi ukrán kultúra társaságától 2014 óta. 2020-tól – az Oktatási, Kulturális és Vallási Bizottság elnöke, amelynek fő koncepciója, hogy maximális figyelmet fordítson a gyermekek anyanyelvük, kultúrájuk, hagyományaik és történelmük megtanítására, a gyermekes családok tájékoztatással és tanácsadással történő segítésére, a családok egyesítésére.
Ukrajnában született, az Ungvári Nemzeti Egyetemen diplomázott, 1993-ig az Ungvár 5. számú iskolában dolgozott tanárként.
1993-ban Magyarországra költözött, és középiskolai szinten elkezdte tanulmányozni az ukrán nyelvet mint idegen nyelvet Magyarországon, valamint az ukrán nyelv oktatásának módszereit a Nyíregyházi Főiskolában.
Szofilkánics Judit jóvoltából a Baktalórántházai Vay Ádam Gimnázium diákjai az angol, a német és a francia mellett elsőként tanulhattak ukrán nyelvet Magyarországon. Tevékenységének 23 éve alatt több mint ötszáz hallgató tanulta az ukrán nyelvet, ebből a tárgyból záróvizsgát tett, és lehetősége volt folytatni az ukrán nyelv tanulmányozását a Nyíregyházi Főiskola Ukrán Tanszékén. Az intézet hallgatói Szofilkánics Judit vezetésével végezték tanítási gyakorlatukat.
Judit asszony az ukrán nyelv tanításának tapasztalatait az „Ismerje meg az ukrán nyelvet” 1. és 2. kötetben ismertette.
2007-ben kezdett dolgozni a Nyíregyházi Ukrán Önkormányzat Vasárnapi Iskolájában. Valamennyi tanulója sikeresen letette az ukrán nyelvű záróvizsgát.
2010 és 2019 között a Nyíregyházi Ukrán Önkormányzatának munkáját irányította.
2019-ben újból jelöltnek nevezték ki a helyi választásokon. A szavazatok 93%-át megkapta, de a foglalkoztatás miatt lemondott a helyi elnökségről.
Az ukrán költészet „Forrás” szépművészeti ukrán versmondó versenyének állandó szervezője és zsűri elnöke az alapítás kezdetétől fogva.
Számos oklevéllel tüntették ki az ukrán nyelv oktatásában tanúsított lelkiismeretes munkájáért.
Szabadidejében szívesen olvas, a nyelvtanítás módszertani kérdéseit tanulmányozza, szereti a folklórt, a költészetet és az állatokat. Kedvenc sportom a vívás.
Álom: hogy minden gyermek tud 3-4 nyelvet.