Ladányi

Ladányi Erzsébet

elnökhelyettese

orszagosukranalelnok@gmail.com

Ladányi Erzsébet

Az Országos Ukrán Önkormányzat általános elnökhelyettese.

Körülbelül 30 éve aktív tagja az Ukrán Kulturális Egyesületnek Magyarországon.
1999 óta az Ukrán Országos önkormányzatának képviselője és az Újpesti ukrán önkormányzatának elnöke. Az Ukrán Országos Önkormányzat öt választási ciklus alatt a Pénzügyi Bizottságának elnöke volt.  Általános elnökhelyettesként  dolgozik a magyarországi ukrán közösség újraszervezésén, az ukrán helyi önkormányzatok együttműködésének megerősítésén, a nemzeti kulturális értékek  és az anyanyelv megőrzésén, valamint az ukrán hagyományok felelevenítésén és népszerűsítésén.
Ladányi Erzsébet az újpesti ukrán önkormányzatának vezetőjeként – tematikus művészeti kiállítások, irodalmi és zenei estek révén, az ukrán könyvtár állományának gyarapításával, amelynek már több mint ezer könyve van – segít megismertetni az ukrán kultúra művészettel és művészeivel, támogatja az Ukrajnán kívül élő diaszpóra baráti kapcsolatait és képviselőit, oktatva a Magyarországon élő ukrán fiatalok fiatalabb generációját.
2012-ben Ukrajna Külügyminisztériumától oklevelet kapott a magyar ukrán közösségben végzett munkájáért, valamint az Ukrajna és Magyarország közötti együttműködés kialakításában való aktív részvételért.
Az ukrán közösség érdekében végzett munkában elért eredményekért az Ukránok Világkongresszusa díjazta 2019-ben. Emellett áldást és oklevelet kapott az Ukrán Ortodox Egyház pátriárkájától 2013-ban, valamint hálát és érseki áldást kapott az ukrán görög katolikus egyház részéről.
Karrierje során ukrán filológusként és az ukrán nyelv tanáraként az ukrán nyelv minél szélesebb körű elsajátítását segíti elő Magyarországon.
2022-ben az Ukrán Országos Nemzetiségi Önkormányzat parlamenti nemzetiségi listájának 2. helyére választották.