Oleg Turyk

Turik Oleg

képviselő

Oleg Turik

Az Ifjúsági, Média- és Informatikai Bizottság tagja
Az Ukrán Országos Önkormányzatának tagja 2014-től a Magyarországi Ukrán Kultúra Társaságától, 2010-től az újpesti ukrán önkormányzatának tagja, 2014 óta – elnökhelyettes.
Eredetileg Sniatynból, Ivano-Frankivsk régióból származik. A Stryi №1 iskolában tanult. 1980-ban a Lvivi Műszaki Intézet Építész Karán diplomázott. 1987-ben, házasságkötés után Magyarországra költözött. Építőként és építészként dolgozik.
A Magyar Ukrán Kultúra Egyesületnek titkára megalakulása óta – majdnem 30 évig. 2019 óta – az Egyesület elnökhelyettese.
Az ukrán görög katolikus egyház budapesti egyházi tanácsának elnöke.
Aktívan részt vesz mind az ukránok újpesti önkormányzatának, mind az ukrán kulturális társaságnak minden rendezvényén.
2014 óta aktívan részt vesz önkéntes tevékenységekben, az ATO Veteránok Szakszervezete elnyerte a „Bátorságért” kitüntetést.
Az ukránok világkongresszusán díjat kapott – Nagy Volodimir kitüntetését a külföldi ukránok terén elért érdemekért.
Oleg Turyk az egyik szerzője (vázlat és építészeti megoldás) a Dnyeszter sellőjének emléktábláján, amelyet az Egyesület a budapesti Budai Várban telepített a „Dnyeszter sellője” almanach 130. évfordulója alkalmából készítetett, valamint az I. András magyar király és felesége Anasztázia ukrán hercegnő, Bölcs Jaroszláv lányának, emlékműve a Tihany félszigeten.
Fő feladata az Ukrán Országos Önkormányzatban az, hogy biztosítsa a magyarországi ukrán görög katolikus egyház támogatását, a budapesti Huzar bíboros ukrán központjának és a központban működő Ridna Iskola működését és fejlődését. Tervezik az óvoda nyitásával kapcsolatos munkát is.