Smorgun Okszana 1956. augusztus 13-án született Drohobicsban, egy Ukrajna szerte közismert családban. Érettségi után a lvovi Műszaki Egyetemen folytatta tanulmányait.
Okszana jellemének alakulására nagy hatással volt az egyetemen tanító édesapja, Jevhen Smorgun és Szofija nagymama. A családban a legfontosabb érték a tudomány, a művészet, a sport és a hazaszeretet volt.
1978-ban Okszana családi okokból költözött Magyarországra – Szolnokra – és máig ott él és dolgozik. Három lánya – Okszana, Adriána és Anna-Mária – született. Teljesen idegen nyelvi környezetben tanítja lányainak az anyanyelvüket. Kedveli a festészetet, a művészi applikációt, a színházat, szívesen kézimunkázik, verseket és meséket ír.
 
 
Első írásai 1991-ben jelentek meg az Ukrán Írószövetség folyóiratában (Dzvin, 2. szám). Első verseskötetének címe: Blahoszlovenna bugy, mojá dáleka i jedina (Légy áldott, te távoli és egyetlen, az Európába élő ukránok Mafok almanachja). A kötetet 1995-ben szerkesztette és kiadta Ihor Tracs, a Zwickauban élő ukrán költő. A következő kötete, a Szvitlo v kinci (Fény az alagút végén) 2004-ben, a kijevi Szmoloszkip Kiadó gondozásában jelent meg.
Okszana szenvedélyesen szereti Ukrajnát és Lvovot, megingathatatlan hűséggel ragaszkodik az alkotáshoz tisztességhez és becsülethez.