Az emlékművet 2007. július 11-én leplezték le. Az ünnepi rendezvényen megjelent Viktor Juscsenko ukrán és Sólyom László magyar államfő, Hartyányi Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, a magyarországi ukrán közösség tagjai, diplomaták és kormánytagok.
Az Ukrán Országos Önkormányzat felkérésére az emlékműhez köthető költségeket a Dunaferr fedezte. A szobor egy hangulatos kis parkban áll a főváros II. kerületében, a Duna jobb partján (Budán), egy görögkatolikus templom szomszédságában, szemben a Külügyminisztériummal, frekventált turista útvonalon.
A márvány talapzaton álló bronz szobor eléri a három méteres magasságot. Az ülő Kobzos mélyen a gondolataiba merül, bal kezével megtámasztja az állát, a jobb kezében könyvet tart, melynek “lapjait” az ujjával választja el.
A talapzaton kétnyelvű felirat olvasható: Tarasz Sevcsenko ukrán költő (1814-1861).
A szobor alkotója Iván Mikityuk lvovi szobrász. 2013. március 23. óta a tér hivatalosan is az ukrán költő nevét viseli. Az erről szóló határozatot 2012. október 3-án hozta a Fővárosi Közgyűlés.
Az első magyarországi Sevcsenko tér ötlete a II. kerületi ukrán önkormányzattól származott, melyet támogatott az Ukrán Országos Önkormányzat és a II. kerület vezetése.
A Sevcsenko tér hivatalos avatásán részt vettek a magyar kormány tagjai és a kerületi polgármesteri hivatal tisztségviselői, a Magyarországon élő ukránok országos és helyi önkormányzatainak képviselői, az ukrán követség munkatársai és a közösség tagjai.