Október 14-én, a keresztény Legszentebb szűzanya védelmének ünnepén, idén állami szinten ünnepeltek három dátumot – az Ukrán kozákok napját, Ukrajna védelmezőinek napját és az Ukrán felkelő hadsereg létrehozásának 80.évfordulóját -, amelyeket elválaszthatatlanul összekapcsolódnak a katonai hagyományokkal, a hősiességgel, az államiságért folytatott küzdelemmel és ugyanazon ellenség ellen. Az ünnep alkalmából Csepel és Ferencváros önkormányzatai és Magyarország Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központja szervezésének jóvoltából ezen a napon az FMK Kulturális Házban sor került a „Forpost” elnevezésű hazafias dal jótékonysági koncertjére az Ukrán Fegyveres Erők Támogatására.
Az est elején egy rövid történelmi kirándulással lépett fel a jelenlévők előtt Jaroszlava Hortányi, a Magyarországi Ukrán Kulturális Társaság elnöke.
Mint ahogyan azt Jaroszlava asszony megjegyezte,  az ukrán felkelő hadsereg és a jelenlegi orosz-ukrán háború katonái közötti harc szinkronitása óriási. Itt szolgál példaként a nemzeti mozgósítás, az önkéntes mozgalom, sőt a „trófea” felszerelés is.
Ukrajna jelenlegi fegyveres erői a felkelők katonai hagyományait követik. A 2018-as „Dicsőség Ukrajnának” szlogen lett a hivatalos katonai üdvözlet, ukrán nacionalisták himnusza pedig – az ukrán hadsereg felvonulásáé napjainkban.
A „Forpost” hazafias dal koncertjében részt vett Ukrajna Kitüntetett Előadóművésze, saját dalok szerzője és előadója, énekes – Ivan Pilipec, és Bernáth Ferenc, gitáros és zeneszerző. A programban mind ismert dalok, mind Ivan Pilipec  által írt dalok szerepeltek Oroszország Ukrajna elleni háborújának modern témájában.
A jótékonysági koncerten összegyűjtött pénzt az énekes egy jó minőségű teherszállítő kisbuszra tervezi költeni az élelmiszerek szállításához az élvonalban harcoló katonák számára.
A koncertet Elizaveta Mayskaya ukrán filmszínésznő vezette.
Az esemény részeként jótékonysági vásárra is sor került.