2022 augusztus 6-án az Ukránok Magyarországi Állami Önkormányzata és Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ megszervezte a hagyományos ünnepi rendezvényeket az Ukrán Államiság Napjának és a Kijevi Rusz-Ukrajna Keresztelésének Napja alkalmából.
A Kijevi Rusz-Ukrajna Keresztelésének Napja – állami emléknap Ukrajnában a Kijevi Rusz keresztségének tiszteletére, amely minden év július 28-án kerül megünneplésre – az apostolokkal egyenrangú szent, Volodimir Velikij herceg – a Keresztelő – emléknapján.
A sokéves hagyománynak megfelelően Magyarország ukrán közössége Tihanyban ünnepelte ezt az ünnepet virágok elhelyezésével I András magyar király és Anasztázia ukrán hercegnő, Bölcs Jaroszláv legidősebb lánya emlékművénél. Anasztázia királyné nevéhez fűződik több magyarországi keresztény ortodox kolostor alapítása, köztük a Tihanyi Bencés Apátságé, amelynek közelében helyezkedik el az emlékmű.
Az ünnepségen jelenlévőket Bernáth Viktória, a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ elnöke köszöntötte, ezt követően Jaroszlava Hortányi, Magyarországi Ukrán Kulturális Társaság elnöke és Oleg Turik, a Társaság titkára, építész meséltek az emlékmű telepítésének történetéről.
Az Ukrán Államiság Napjának ünneplése a Tihanyi apátság templomában folytatódott egy közös imával, amelyet a magyarországi ukrán közösség lelkésze,  Mihajlo atya vezetett le, majd majd egy rövid klasszikus zenei koncertre került sor, amelyen Oksana Karpovich énekes és Ulyana Zan hegedűművész lépetek fel. Előadásukban a „Plyve Kacha” és a „Lullaby of Ukraine” („Ukrán altatódal”) című dal szerepelt Myroslav Skoryk zenéjére.