Második éve tartanak ukrán nyelvű napközis táborokat a Magyarországon élő ukrán gyerekeknek. A szervezők és a pedagógusok gondosan készítenek programokat a tartalmas és érdekes kikapcsolódáshoz.
Idén nagyon szép helyekre látogathattak el a gyerekek: „Kincsem lovaspark”, „Tarzan Park”, „Szentendre Skanzen”, „Piliscsévi Játékpark”.
A Szentendrei Skanzenben nem unatkotak. A csapatot 4 csoportra osztották – külön a fiúk és a lányok. A fiúk a tanyán tanultak meg dolgozni: kukoricát morzsolni, darálni, füvet nyírni és gereblyézni, tűzifát fűrészelni, disznót, tehenet, kecskét, lovat, libát etetni.
A lányok voltak a ház urai: kibélelték a párnákat, rázogatták a szőnyegeket, kiütötték a „tollágyat”, köpülték a vajat, kenték a kenyeret, hozták a vizet, öntözték a veteményest. És megtanultak egy tálból kezet mosni, hogy az tiszta maradjon mások számára az edényben.
 
A Tarzan Parkban hatalmas fák vannak, napsütés, levegő és VÍZ!
És nem volt olyan anya, aki folyton azt mondotta: „Nem lehet!”
Vidáman, mosolyogva, boldogan és elégedetten tértek vissza a napközis tábor lakói.
A „Kincsem lovaspark” finom limonádéval és illatos kenyérrel köszöntötte a gyerekeket. Volt még lovaglás a természetben, múzeum és házi kedvencekkel való találkozás is. A fiúk és lányok lovakat és pónikat simogattak, nyulakat, libákat, struccokat etettek, érdekes kérdésekre válaszoltak és ajándék könyveket kaptak a helyes válaszokért. A pedagógusok figyelték a boldog gyerekek arcát. De ami a legfontosabb: csendes, nyugodt, tiszta környezet.
A Piliscsévi Játékpark festői környezetben a Pilis hegység lábánál található. A gyerekeknek lehetőségük volt gyerekvonattal utazni és mesterkurzuson részt venni, valamint saját kezűleg kerámiákat, ékszereket készíteni. A gyerekeket azonban egy igazi csodaszoba nyűgözte le, ahol a vezető bűvész lenyűgöző módon mutatott be különféle fizikai jelenségeket és kísérleteket végzett elektromossággal, plazmával, fénnyel, hanggal és mágnessel.
A táborokban is ukrán népdalokat, hazafias verseket tanultak közösen a  pedagógusok segítségével, különböző váltóversenyeket rendeztek és rajzversenyeket tartottak. Nagy öröm volt a Lurdyház bevásárlóközpont mozijában filmeket nézni, fagylaltot és pattogatott kukoricát kóstolni.
Augusztus 26-án az ukrán nyelvű napközis tábor gyermekei Ukrajna földjének egy részére látogattak el, nevezetesen az Ukrajna magyarországi nagykövetségre, hogy köszöntsék Ukrajnát a függetlenség napján.
A gyerekek rajzokat, kézzel készített zászlókat hoztak. Felcsendültek az ukrán versek és az „Ó, áll az erdőben egy kányafa” című népdal.
Ljubov Nepop nagykövet asszony köszöntötte Ukrajna függetlenségének alkalmából a jelenlévőkek. Megjegyezte, hogy a nagykövetség először fogad vendégeket az udvarán, és felajánlotta, hogy minden évben tartsanak ilyan találkozókat.
Finomságokkal kedveskedtek a gyerekeknek, és bemutattak egy csodálatos videót amely Ukrajna függetlenségének napja alkalmából készült és Budapest nevezetes helyein ismert zemedarabokkal lépnek fel a Magyarországon élő ukrán énekesek és zenészek.
Fiúk és lányok megtekintettek egy ukrán népviseletet bemutató fotókiállítást is, amelyet Ukrajna függetlenségének napjára készítettek az „Kedves. Színek” és „Kedves. Ünnepek”projektek, amelyet a Domosfera bevásárlóközpont biztosított és az Ukrajna magyarországi nagykövetsége körül található.
Barátságos és meleg légkör uralkodott. A gyerekek jól érezték magukat, makkot gyűjtöttek, beszélgettek és nem akarták elhagyni a csodálatos helyet.
A tábor minden résztvevője köszönetet mondott Ljuba asszonynak és Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének minden dolgozójának a kellemes találkozásért. Megígérték, hogy jövőre visszajönnek.
Általánosságban elmondható, hogy a napközis táborozó gyerekek nagyon jól felépültek, sok tehetséges, udvarias és őszinte barátra találtak a gyerekek.
 Jövőre folytassuk a vakációt!