Az Ukrán Országos Önkormányzat (UOÖ) – a magyarországi ukrán nemzeti kisebbség hivatalos szerve.
Az ukrán nemzeti kisebbség magyarországi jogállását a magyar alkotmány, a nemzeti kisebbségek jogairól szóló 2011. évi magyar törvény és az 1991-es ukrán-magyar nyilatkozat a nemzeti kisebbségek jogainak biztosításáért folytatott együttműködés alapelveiről határozza meg.
A nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvény elismeri, hogy az ukrán etnikai csoport nemzeti kisebbség.
A nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvény elismeri, hogy az ukrán népcsoport nemzeti kisebbség Magyarországon (az ország 13 történelmi nemzeti kisebbsége között a hetedik helyen áll), mivel teljesíti e törvény alábbi feltételeit: legalább száz évet Magyarországon él; a lakosság többi részéhez viszonyítva kisebbség, amelynek tagjai magyar állampolgárok, nyelve, kultúrája, hagyományai különböztetik meg a lakosság többi részétől, közösségi érzést mutat, melynek célja, hogy megőrizni értékeiket. Ezért rendelkezik a magyarországi nemzeti kisebbségek minden jogával:
     • a személyiségválasztás szabadsága;
     • az anyanyelv használatának jogát, a személy- és köznevek saját nyelvű használatát;
     • kultúrájuk fejlesztése és fenntartása;
     • az anyanyelvi oktatáshoz való jog;
     • az önkormányzathoz való jog.
A Magyarországi Ukránok Állami Önkormányzatának fő küldetése és kötelessége, hogy a magyarországi ukrán nemzeti kisebbség számára biztosítsa az egyes ukránok és az ukrán közösség jogainak széles körét, figyelembe véve a jelen törvényt és az ENSZ polgári egyezségokmányát. Politikai jogok, a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája, a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményeket.
Az Ukrán Országos Önkormányzatát az ukrán közösség először 1998-ban választotta meg, 15 képviselőből áll, és ötévente választják újra.
2019. október 13-án soros választásra került sor, melynek eredményeként 15 képviselőt választottak a nemzeti kisebbségek önkormányzati testületeibe, köztük az Országos Önkormányzatba is: 7 képviselő a Csongrád Megyei Ukrán Kulturális Egyesületből, 6 fő a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületből és 2 képviselője, Kijevi Rusz Ukrán Kulturális Örökség Megőrző Egyesületből kerültek be.
2019. november 8-án a szavazás eredményeként Szabó Jaroszlavat, a Csongrádi Térségi Ukrán Kulturális Egyesület képviselőjét választották meg az UOÖ elnökévé.