2023. május 7-én, vasárnap a Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület csatlakozott az Európa-naphoz időzített ünnepség megszervezéséhez, amire Budapesten, a Szabadság téren került sor. Az EU-ban és világszerte minden évben május 9-én tartott Európa-nap, megünnepli a kontinensen tartó békét és egységet.
Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselet és az Európai Parlament szolidaritásáról tanúskodik  a magyarországi ukrán kisebbség felkérése arra, hogy csatlakozzon a Miniszterelnöki Hivatallal és a Fővárosi Önkormányzattal együttműködésben szervezett rendezvényekhez. Elismeri államunk európai családhoz való tartozását.
A fesztiválra látogatókat hagyományosan népszerű zenekarok fellépésével, az EU-ról szóló különféle tájékoztató anyagokkal, családi és gyermekprogramokkal, workshopokkal, vetélkedőkkel és játékokkal várták.
A Magyarországi Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület szervezésében ukrán sátor is volt a fesztiválon. Csodálatos hímzett kendőket és a Társaság néprajzi gyűjteményéből származó hímzésekkel díszítették. A látogatók megismerkedhettek a magyarországi ukrán nemzeti kisebbség nyomtatott kiadványaival, vásárolhattak ukrán könyveket, kóstolhattak varenikit.
Ezen a napon minden jótékonysági összejövetel azon árvák megsegítésére irányul, akiknek szülei az orosz agresszorok kezeitől haltak meg. Az ukrán sátor legfiatalabb látogatói tematikus képek színezését gyakorolták. A helyszínen volt egy fotózóna is, ahol mindenki ukrán fejdíszben és nemzeti jelképekkel fotózkodhatott.
Emellett a magyarországi ukrán közösség képviselői részt vettek a 19 ÉV – 19 KM ünnepi versenyen, amelyet Magyarország EU-tagságának 19. évfordulója alkalmából rendeztek meg.
Három órakor Viktorija Voronina, Valentin Malikov, Viktorija Kolosova és Viktorija Rudnyik ukrán énekesek, valamint a Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola növendékei adtak elő hazafias műsort a Szabadság téri rendezvény nagyszínpadán.
A budapesti Európa-nap ukrán résztvevői is csatlakoztak az Ukránok Világkongresszusa által 2022-ben elindított #RussianShameDay (az orosz szégyen napja) globális kampányhoz.