Tarasz Sevcsenko, géniusz ukrán költő születésének 207. évfordulója alkalmából  Szabó Jaroszlava, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, Janov Marianna és Janov László, a Zalaegerszegi Ukrán Önkormányzat vezetői megkoszorúzták a zalaegerszegi Tarasz Sevcsenko szobrot.
Idén tavasszal már 35 éve, hogy Zalaegerszeg városa Sevcseko szoborral büszkélkedhet. Az Ivan Bilokur (1934-1999) ukrán szobrász által készített bronz szobor a Landorhegy utcai Keresztúri Dezső Kulturális Központ előtt kapott helyet. Kétség sem fér hozzá, hogy az emlékmű szerzője remekül ábrázolja a mélyen elmélkedő, már időskorú Sevcsenkót. A szobron magyar nyelven és a költő saját aláírásával is szerepel a TARASZ SEVCSENKO felirat. Az emlékmű alján a következő üzenet áll magyar nyelven: „Ajándék Zalaegerszeg városának Herszontól”.
A szoboravatás alapját az 1986-ban Zalaegerszeg és Herszon között megkötött testvérvárosi egyezmény adta, melynek értelmében a két város megállapodott, kölcsönösen invitálnak egymáshoz delegációkat, közös kulturális eseményeket szerveznek, így popularizálva a magyar-ukrán kapcsolatok fontosságát. Ugyanebben az évben avatták fel a zalaegerszegi Sevcsenko szobrot T. Sevcseko halálának 125. évfordulóján. Cserébe Zalaegerszeg is élt a szép gesztussal és Herszonnak Petőfi Sándor szobrot adományozott.