Zincsenko Valentina (Paraszka) Csernyihiv megyében született.
1979-ben elvégezte a priluki tanítóképzőt, 1987-ben pedig az Ungvári Állami Egyetem bölcsészkarát ukrán nyelv és irodalom szakon.
1991-ig tanított Kárpátalján.
Több újságban, folyóiratban és gyűjteményes kiadványokban publikált, mint pl. a Trudova szlava (A munka dicsősége), a Novini Vinohradivscsini (Nagyszőlősi hírek), a Mology Zakarpattya (Kárpátontúl ifjúság) megyei lapban, a Batig művészeti almanachban, a Tisza és a Karpatszkij kraj (Kárpátok vidéke) folyóiratokban, illetve a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület lapjában, a Hromadában.
Olyan verseskötetek szerzője, mint a Kalina ditinsztva (Gyermekkorom kányafája, 1993), az Oberenki teplá (Meleg ölelések, 1999), amelyeket a Karpatszkij kraj támogatásával adtak ki Ungváron, valamint a Mályvi ná rusniku (Mályvák a kendőn) és Vereteno doli (A sors fordulatai), amelyek 2005-ben, illetve 2015-ben  jelentek meg Budapesten a MUKE gondozásában. Ezen kívül Olekszij Jamkovenko zeneszerzővel elkészítették a Do verb i topoly (Fűzekhez és topolyákhoz, Budapest, 2008, MUKE) CD-t és a U vinku mojih lit, ják u pisznyi (Életem koszorúja, akár a dal, Luck, VAT, 2010) dalcsokrot.