Miért jó, ha van az ukrán nemzetiségnek szószólója?

A nemzetiségi szószóló a magyar országgyűlésben a nemzetiségeket érintő kérdésekben javaslatot tehet, véleményezhet. Ez a leghatékonyabb megoldás arra, hogy a kormány és a parlament felé fontos nemzetiségi oktatási, kulturális, nyelvhasználati, hitéletre vonatkozó javaslatokat tegyünk.

Hogyan és kik választják meg a szószólót?

Az Országgyűlési választásokra a jogszabályok alapján az Ukrán Országos Önkormányzat állít egy nemzetiségi listát. A listán 1. helyen szereplő személy a szószólójelölt. Az április 3-i választásokon csak és kizárólag azok szavazhatnak az UOÖ listára és így automatikusan a szószólóra, akik előzetesen REGISZTRÁLTAK AZ UKRÁN NEMZETISÉGI NÉVJEGYZÉKBE AZ ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRA IS .

Ki szerepel az ukrán nemzetiségi listán 2022-ben?

A jelöltek fotójára kattintva elolvashatja az életrajzukat!

Hogyan lesz a nemzetiségi listából szószólóválasztás?

Az április 3-i országgyűlési választásokon a szavazók a teljes NEMZETISÉGI LISTÁRA kell, hogy szavazzanak, melyet automatikusan megkapnak, ha előzetesen regisztráltak a nemzetiségi névjegyzékbe.
Az április 3-i választásokat követően, a jogszabályok alapján a nemzetiségi szószóló a nemzetiségi lista 1. helyén szereplő jelölt lesz.

Az ukrán nemzetiségi lista 1. helyezettje 2022-ben Grexa Liliána, szószólójelölt, akinek a programját IDE KATTINTVA olvashatják el.

Legfontosabb tennivalók, határidők:

  Szavazzon az ukrán nemzetiségi listára:
2022. április 3.

Hogyan kell szavazóként regisztrálni?

2022. március 15-ig regisztrálhat az ukrán nemzetiségi névjegyzékbe az ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKRA IS IDE KATTINTVA, de akár személyesen vagy levélben is regisztrálhat a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodában. Az ön lakcíme szerinti választási irodát megtalálja a www.valasztas.hu oldalon.

Hogyan lehet ajánlást adni a listára?

Az alábbi listában megtalálhatja az Önhöz legközelebb levő ukrán nemzetiségi önkormányzat elérhetőségét, és ezen Önkormányzat elnökét vagy bármely jelöltet a fenti listáról megkeresve 2022. február 25-ig ajánlást adhat a listára.

Hol találom a hozzám legközelebb eső ukrán nemzetiségi Önkormányzatot, ahol leadhatom az ajánlást a listára vagy segítenek beregisztrálni a nemzetiségi névjegyzékbe:

Vidéki önkormányzatok

Fővárosi önkormányzatok